logo

Electrische Museumtramlijn Amsterdam

lijn 30
home > over ons

Organisatie

454 602

Achter de museumtramlijn staan drie organisaties. De Stichting Beheer Collectie Amsterdams Vervoer Museum (SBCAVM) is eigenaar van en beheert de collectie historische trams.

De tweede organisatie is de Stichting Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA). Deze beheert de spoorlijn en is verzorgt de exploitatie, zowel op de museumtramlijn als bij ritten in de stad. De EMA is lid van HRN (Historisch Railvervoer Nederland), de landelijke koepelorganisatie die de belangen van Nederlandse railmusea behartigt. De museumtramlijn valt wettelijk onder het Besluit bijzondere spoorwegen.

Ten slotte is er de vereniging Rijdend Electrisch Tram Museum (RETM). Onze vrijwilligers zijn lid van de vereniging en u kunt donateur of vriend van de vereniging worden; uw bijdrage komt dan bij de RETM binnen.

Historie

De spoorlijn was oorspronkelijk onderdeel van de inmiddels verdwenen Haarlemmerspoorlijnen. Deze werden tussen 1912 en 1918 aangelegd, maar succes bleven uit. Vanaf halverwege jaren 30 van de vorige eeuw werden steeds meer personendiensten geschrapt, de laatste passagiers werden in 1950 vervoerd. De meeste goederendiensten hielden het tot begin jaren 70 uit. Het Haarlemmermeerstation werd niet meer aangedaan. In 1986 vertrok de laatste trein uit Uithoorn naar Nieuwersluis.

Wij kregen toestemming om het ongebruikte deel van de spoorlijn voor historische trams te gebruiken. In 1975 beleefde de museumtramlijn het eerste rijseizoen, vanaf het Haarlemmermeerstation tot aan de Ringweg A10, zo′n 1,5 kilometer in lengte. Vanaf dat punt gebruikte de NS de lijn om treinstellen voor de toen nog geïsoleerd liggende Schiphollijn aan en af te voeren.

Toen de Schiphollijn gereed kwam kon de museumtramlijn uitbreiden richting Amstelveen en is de lijn in fases gegroeid tot wat het nu is: ruim 7 kilometer lang. De gemiddelde tramlijn in de stad Amsterdam heeft ongeveer dezelfde lengte.

lijn 30

Informeel heeft de lijn een lijnnummer en wel 30. In de praktijk wordt dat nummer vrijwel niet gebruikt. Naar Amsterdamse traditie kreeg de lijn ook een kleur: schuin groen-rood is, geheel volgens het lijnkleurensysteem van het Gemeentevervoerbedrijf. Onder de link lijnkleurensysteem leest u hoe dit systeem in elkaar zit.

De historische trams rijden over het laatste restant van de voormalige Haarlemmermeerspoorlijn langs het Amsterdamse Bos, het grootste recreatiegebied in Amsterdam. Verschillende attracties in het bos, waaronder Fun Forest en boerderij Meerzicht, zijn vanaf onze haltes gemakkelijk te voet bereikbaar. Tussen Amstelveen en het eindpunt Bovenkerk biedt de tram een fraai uitzicht op De Poel.

Collectie

De historische trams zijn afkomstig uit diverse steden in Europa: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht, Wenen en Praag. Ze zijn gebouwd tussen 1903 en 1991.

Schenkingen

De vereniging RETM en de stichtingen SBCAVM en EMA hebben de culturele ANBI-status. Uw giften aan onze vereniging en stichtingen kunt u onder voorwaarden opvoeren als aftrekpost op uw belastingaangifte.

Donaties

Als donateur of vriend kunt u ons steunen. U bent al donateur vanaf € 20,- per jaar.

Niet alleen donateurs of vrienden, maar ook bedrijven kunnen ons helpen, bijvoorbeeld in natura. Te denken valt aan materiële hulp, zoals gereedschappen of gebruik maken van specifieke kennis (eventueel in ruil voor reclame).

Wilt u ons steunen? Giften zijn welkom ten name van:

  • Vereniging Rijdend Electrisch Trammuseum (RETM), IBAN NL25 INGB 0003 9339 87
  • Stichting Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA), IBAN NL12 INGB 0002 1187 69
  • St. Collectie Beheer Amsterdam Vervoer Museum (SBCAVM), IBAN NL07 ABNA 0409 1548 73