Electrische Museumtramlijn Amsterdam

lijn 30
home > nieuws

Open Monumentendagen groot succes

Het weekend van 8 en 9 september bezochten ruim 800 mensen ons Haarlemmermeerstation en maakten er zo′n 500 een ritje in een historische tram. Ook bezochten velen een opstelling van trams met Europese wortels, uit bijv. België, Duitsland en Oostenrijk. (10-09-2018)

Update werkzaamheden museumlijn

Diverse problemen bij de oplevering van de nieuwe sectie tramlijn onder de A10-viaducten hebben ervoor gezorgd dat de gehoopte indienststelling tot nader order is uitgesteld. Wij rijden daarom voorlopig nog tot halte IJsbaanpad en als alternatief de route van lijn 20 naar Artis. (05-09-2018)

″Utrechtenaar″ GVB 1

Een wagen die lang in de opslag heeft gestaan, is recent de werkplaats binnen genomen voor onderhoud en herstel. De balkonschermen van deze tram hebben te lijden gehad van vocht dat tussen de constructie is blijven zitten. Daardoor waren wij genoodzaakt om een balkonscherm te verwijderen voor herstel. De voortgang van het herstel zal afhangen van de mogelijke ″verrassingen″ die wij nog kunnen tegenkomen. (12-08-2018)

Afscheid tramlijnen 9. 10, 16

De ingebruikname van de Noord/Zuidlijn op 22 juli 2018 betekende tevens het einde van een aantal zeer vertrouwde tramlijnen in Amsterdam: lijn 9 (sinds 1903), lijn 10 (sinds 1900) en lijn 16 (sinds 1913). Ter gelegenheid van deze historische gebeurtenis reed de EMA op de laatste dag van de oude dienstregeling met een aantal museummodellen tussen de gewone trams. Op de foto de 307 (uit 1911, in 1914 omgebouwd tot elektrische motorwagen) met bijwagen 792 (uit 1918) als lijn 16 in de Ferdinand Bolstraat. (23-07-2018)

Huisvesting

De Museumtramlijn is een beroepsprocedure bij de Raad van State gestart tegen plannen van de gemeente Amsterdam met als doel tot een werkbare oplossing te komen voor de herhuisvesting van onze remise en werkplaats. Hiervoor is een betere samenwerking tussen Amsterdam, buurgemeente Amstelveen en de Museumtramlijn nodig. Steun voor behoud is er, blijkens ruim 15.000 ondertekeningen van de petitie, de oproep van de Amstelveense gemeenteraad aan het college van B&W voor hun inzet tot behoud, en uitspraken van de minister van onderwijs, cultuur en wetenschap, mevrouw Van Engelshoven. (24-06-2018)

Vernieuwde route

Met ingang van juni rijdt de museumtram een vernieuwde route door de stad, waardoor de passagiers nog meer van het fraaie Amsterdam kunnen genieten. Na de stop bij Artis voert de route langs het Wertheimpark, via Waterlooplein en de Blauwbrug over de Amstel, passeert de tram het Rembrandtplein en volgt hij de gezellige Utrechtsestraat naar het Frederiksplein. Daar pakt hij de oude route weer op om via Leidseplein en Willemsparkweg/Koninginneweg bij het Haarlemmermeerstation uit te komen. (28-05-2018)

Steun de petitie, behoud de museumtramlijn

Zoals u wellicht heeft gelezen, zal volgens plannen van de gemeente nieuwe huisvesting worden gebouwd op het terrein waar nu nog onze trams een onderkomen vinden. Over alternatieven is nog overleg, zodat nog onduidelijk is waar het historisch erfgoed uiteindelijk naartoe verhuist. U kunt uw steun betuigen in onze activiteiten voor behoud van deze mooie en historische trams. Ga naar https://museumtramlijn.petities.nl (13-05-2018)